Jakov Vetma

1 komentara

Upravljanje, problemi i rješenja

most

Upravljanje velikim područjem na kojem je raspoređeno 14 naselja nije isto kao upravljanje površinski manjom sredinom. Ono iziskuje više rada, komunikacije i investicija. Uzmimo samo primjer groblja. Općina Klis ih ima deset, dok mnoga naselja od oko pet tisuća stanovnika, koliko ima naša općina, imaju tek jedno, eventualno dva. I tako je u svakom segmentu, radilo se o mjesnim domovima, sportskim igralištima, cestama, javnoj rasvjeti ili školama.
Ali, nisam se kandidirao prije godinu i pol da bih tražio opravdanja već rješenja svih problema bitnih za stanovnike naše općine. Pritom neću odustati od dva osnovna principa;
svako naselje ima svoje specifične potrebe koje definira Mjesni odbor na tom području
ni jedno naselje nije važnije od drugih bez obzira na politički, društveni ili bilo koji drugi faktor.
U daljnjem tekstu moći ćete pročitati probleme koje imamo i rješenja koja su, u trenutku u kojem se nalazimo, najizglednija. Siguran sam u to jer već dugo nastojim pronaći put do krajnjeg cilja u šumi institucionalnih, operativnih pa i političkih barijera. Nastojat ću što jednostavnijim jezikom pojasniti princip i put do ostvarenja cilja, a to je bolji život stanovnika naše općine.

PROSTORNO PLANIRANJE
Općina Klis pokrenula je postupak izmjena prostornog plana. On treba biti usklađen sa županijskim i to je procedura koju treba odraditi. Mene pritom zanimaju određene mikrolokacije koje moramo ili zaštititi ili redefinirati. Prije svega mislim na centar općine Klis (a tu podrazumijevam MO Megdan i MO Varoš) koje prostornoplanski treba osmisliti na način koji je prihvatljiv za razvoj turizma, a istovremeno uvodi red u prostor.
Na inicijativu Ministarstva turizma razmišljamo i o pogodnoj lokaciji za kamp na području naše zagore koji bi, uz biciklističke staze, bio odlična polazišna točka razvoja turizma. Na tom području krije se nevjerojatan potencijal kojeg trebamo iskoristiti.
Kliško polje zaštitit će se do te mjere da će svaka izgradnja biti nemoguća i neprihvatljiva.
Ostale izmjene ići će prema mjesnim odborima i građanima, odnosno prema zahtjevima s terena. A svaka nova ideja je dobrodošla.

SANACIJA LOKALNIH CESTA
Obilazeći ovih dana naša naselja uvidio sam da ipak nećemo moći sanirati sve ceste u svim mjesnim odborima jer se radi o preko 100 km naših, lokalnih cesta. Rješenje je u Fondu za ruralni razvoj čije se otvaranje očekuje početkom 2015., a gdje ćemo kandidirati sanaciju mnogih cesta na području cijele općine uz 100% financiranje iz EU fondova. Već smo se pripremili i s nestrpljenjem očekujemo objavu natječaja. U samoj projektnoj fazi za svaku od kandidiranih cesta bit će uključena i javna rasvjeta.
JAVNA RASVJETA
Općina Klis kandidirala je već projekt LED rasvjete prema Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Uskoro očekujemo potpisivanje ugovora. Time bi 8 naselja dobilo novu rasvjetu uz postizanje velike uštede po pitanju potrošnje električne energije.
U 2015. pripremit ćemo i projekt LED rasvjete za područje Klisa koji će osigurati desetogodišnju garanciju i velike uštede uz energetski učinkovitu rasvjetu.
Izgradnja javne rasvjete također će se dijelom kandidirati, a dijelom će je financirati Općina Klis. Nažalost, unatoč tome što na nešto manje od pet tisuća stanovnika imamo dvije tisuće rasvjetnih tijela, potrebno je još niz ulica osvijetliti.

MRTVAČNICE I GROBLJA
S obzirom da nam u veljači ističe kredit za dva autobusa koja je Općina Klis kupila (a prometuju na prema Klis-Kosi i Niskom), moj prijedlog će biti namjensko zaduživanje za izgradnju ili adaptaciju mrtvačnica te za uređenje i proširenje naših groblja, ovisno o dogovorima s mjesnim odborima. Za sam Klis izgradnja mrtvačnice očekuje se krajem 2015.

DOMOVI KULTURE
Proteklih godinu dana Općina Klis legalizirala je sve domove te su sada spremni za kandidiranje prema fondovima. U prvom natječaju ćemo pripremiti domove kulture u Klis Kosi i Broćancu, a potom i zgradu u centru gdje trenutno ured ima TZ Općine Klis. Ostali mjesni domovi će ići također u definiranje namjene, a potom i daljnje kandidiranje, sukladno potrebama i promišljanjima mjesnih odbora. Mogućnosti se vežu i uz vatrogasne i lovačke domove te info centre i muzeje.

SPORTSKA IGRALIŠTA I DVORANA
Unatoč priličnim pritiscima i razmimoilaženju u stajalištima, neću dopustiti izgradnju igrališta i/ili dvorane daleko od škola na području naše općine. Smatram kako ona moraju biti na raspolaganju najprije djeci, a tek onda rekreativcima i svima nama koji se periodično bavimo sportom. U prvom dijelu radimo na projektima Sportsko rekreativnog centra u Prugovu, sportskog igrališta u Klis-Kosi (koje je već projektirano) te dvorani uz centralnu školu. Također ćemo obuhvatiti i sanaciju ostalih igrališta, ponajprije u Dugobabama i Broćancu dok ćemo uz pomoć Splitsko-dalmatinske županije sljedeće godine riješiti problem igrališta u Brštanovu.

VJERSKE ZAJEDNICE I UREĐENJE OKOLIŠA
Fond za ruralni razvoj u svojoj mjeri 7.4. daje mogućnost apliciranja za uređenje okoliša i parkinga oko naših crkava. Na području Općine Klis postoji pet župa od kojih svaka ima svoje potrebe. Vjerujem da ćemo tijekom siječnja sa svećenicima postići konkretan dogovor oko potreba i daljnjih aktivnosti.

VODOOPSKRBA I KANALIZACIJA
Općina Klis inicirala je dvije vodovodne linije na području Broćanca, a vodovod u Vučevici je pred potvrdom glavnog projekta. Na području Klisa radi se na projektu vodoopskrbe i kanalizacije o kojoj možete pronaći detalje na našoj službenoj web stranici. Izgradnja se očekuje u 2016., a ukupna investicija je 39 mil.kuna od čega 33 na sekundarnu kanalizacijsku mrežu.

TVRĐAVA KLIS
Osim 3 mil.kuna koje je dobila Splitsko dalmatinska županija za uređenje zapadnog dijela Providurova stana, Općina Klis zatražila je 1.2 mil.kuna za projektnu dokumentaciju za cijelu tvrđavu. Ipak, smatram da istovremeno možemo ići u jaču komercijalizaciju tvrđave Klis, bez obzira na trenutno stanje. Time ćemo osigurati dodatne prihode za ostale potrebe. Odradili smo velik marketinški posao kroz snimanje serije Game of Thrones i virtualnu šetnju.

SOCIJALNA PITANJA I SUFINANCIRANJE
Bez obzira na sve gore navedene projekte, važno je i dalje osiguravati sredstva za normalno funkcioniranje Općine Klis. Tu se ponajprije radi o pomoćima socijalno ugroženim obiteljima, božićnicama za nezaposlene, sufinanciranju vrtića i javnog prijevoza te sufinanciranju aktivnostima naših školaraca uz nezaobilazne stipendije za sve studente.

INVESTICIJE
Osigurana je osnovna pretpostavka za stvaranja preduvjeta za razvoj investicija, a to je zemljište u vlasništvu Općine Klis (radna zona Vučevica i radna zona Kurtovići sjever). Te dvije zone daju nam pravo nadati se, a na tome intenzivno radimo već godinu dana, privlačenju jačih investitora koji će moći razviti navedene zone. Općini Klis u svakom trenutku je prioritet zapošljavanje stanovnika, a nikako kratkoročan prihod od prodaje zemljišta ili drugih nameta. Osnivanje Poduzetničkog inkubatora ide u prilog tome.

ZDRAVSTVO
Krajem 2014.ili najkasnije na samom početku 2015. otvorit će se nova ljekarna i nova ambulanta na čemu zaista zahvaljujem županijskim ustanovama koje su nam to omogućile. Općina Klis aplicirala je i projekt mobilnih timova za one skupine ljudi kojima nije moguće doći do navedenih ustanova u vrijednosti od 1.2 mil.kuna.

JAVNI PRIJEVOZ
Jedan od najvećih problema tijekom ovog mandata. Svjesni smo da je tvrtka Promet u većinskom vlasništvu Grada Splita u velikim problemima. Nažalost, nemamo puno utjecaja na samo odlučivanje o radu te tvrtke. Ipak, posebno inzistiramo na vraćanju zonskog modela za područje cijele općine jer je ovakvo stanje nedopustivo. Nadam se pozitivnom iskoraku, a Općina Klis će uvijek biti konstruktivan partner.
Ovo je jednostavnim rječnikom prikazan trenutak u kojem se nalazimo, a za kojeg je bitno da što više stanovnika sazna.
Model upravljanja jedinicom lokalne samouprave vrlo je složen što nekada nije bio. Dok se prije moglo graditi bez ikakve dozvole danas je to nemoguće. I s tim se apsolutno slažem. Ipak, takav model dodatno iscrpljuje (i sredstva i ljudske potencijale) te produžuje rok realizacije. A onda svi postajemo nestrpljivi.
Na kraju mandata namjeravam svim građanima predočiti učinjeno u ove 4 godine.

Jedan komentar

Komentiranje