Jakov Vetma

2 komentara

Godina teških odluka

Untitled-1

2015.godina počela je drugim krugom predsjedničkih izbora na kojima je još jednom potvrđeno da ideološke teme ipak dominiraju nad onima koje, u svakodnevnom životu, najviše zanimaju svakog od nas.

Ova godina dat će odgovor na mnoga pitanja koja, u vrijeme krize, isplivavaju na površinu i traže kvalitetnu analizu i još kvalitetnije rješenje.

Polazna točka svih pitanja je komparativni nedostatak Općine Klis u smislu relativno malog broja stanovnika na velikoj površini što posljedično svaku ekonomsku analizu dovodi do minusa. No, politika ne smije pasti na razinu ekonomije. Govoriti o rentabilnosti ili cost benefit analizi bilo kojeg infrastrukturnog projekta na našem području deplasirano je. S druge strane, imamo one koji u rezovima vide spas. A tek onda nastaje katastrofa.

Općinu Klis će 2015. obilježiti mnoge odluke koje će imati dugotrajne posljedice. Radimo na tome da te posljedice budu pozitivne.

Evo samo nekih:

Tvrtka Promet, u većinskom vlasništvu Grada Splita postavila je ultimatum ostalim, manjim suvlasnicima. Ili prihvatite dio ukupnog duga ili osnujte svoje poduzeće ili ponudite privatnim prijevoznicima koncesije. Koju od ovih opcija izabrati? Platiti dio dugovanja prouzročen lošim upravljanjem? Znat ćemo nakon što napravimo cjelovitu analizu sva tri modela.

DV Cvrčak, vrtić u suvlasništvu Općine Klis, te Općina Dugopolje i Muć uz Grad Solin, također traži reustroj. Blizu milijun kuna godišnje Općine Klis sufinancira dječji vrtić i samo iz tog razloga je roditeljima cijena vrtića niža u odnosu na privatne vrtiće. Očito ćemo morati pronaći novi model koji će i Općini Klis i roditeljima, a ponajprije djeci, biti prihvatljiv.

Izvor rijeke Jadro. Neupitno je dokazano i presuđeno da je izvor rijeke Jadro kliški. No, mi smo to znali i davno prije kada Općina Klis i tadašnji načelnik Marko Galić nisu pristali na nikakvu diobu koncesijske naknade. Međutim, čini se kako Hrvatske vode otežu s donošenjem novog rješenja što im je sud naložio i pokušavaju, uz još neke institucije, manipulirati javnošću tumačenjem presude koja je jasno definirala sve nedoumice. U cijeloj priči najviše smo oštećeni svi, kao stanovnici Općine Klis, jer bismo ta sredstva znali uložiti u projekte koje život čine boljim.

Investicije u groblja i mrtvačnice na području cijele Općine Klis traže analizu i definiranje financijske konstrukcije. Smatram da je konačno došlo vrijeme da završimo tu priču, tim više što smo osigurali mnoge preduvjete, naročito po pitanju kliškog groblja koje je najveće i tražilo je najviše dokumentacije i sredstava.

Fondovi kao iznimna prilika za komunalno sređivanje i investicije u ceste, trgove, zgrade u vlasništvu Općine, uređenje centra Općine Klis, nogostupi, ugibališta i igrališta kao nasušna potreba određenih dijelova naše općine traže opreznu analizu, planiranje, sredstva za projektiranje, apliciranje na fondove te, možda i najteže od svega, provedbu tih projekata.

Na kraju, moram spomenuti da velik udio u radu i svakoj odluci ima Općinsko vijeće i sve političke opcije. I svi su, bez iznimke, jako kooperativni i željni rješavanja problema koji nas godinama muče. Hvala im na tome.

2 komentara

 1. Jure Podrug |

  Mislim da bi trebali preurediti staru klisku skolu i napraviti vrtic,placati tete iz proracuna.U konacnici da srusite cijelu zgradu i izgradite nov prostor za vrtic i jos neke sadrzaje godine ce pokazati da se investicija isplatila.Sto se tice prometa trebali bi razgovarati sa vasim prevoznikom “Clissa” pa procjeniti sto vam je povoljnije.Sto se tice izvora MORATE raditi pritisak preko medija da se taj problem sto prije rijesi jer ce tako godinama lezati “u ladici”.Tu bi vam mogao pomoci i zupan kada bi htio ali on je stara “mjesina”,kalkulator koji ima svoje racunice tako da nisam siguran da je spreman podrzati ISTINU konfrontirajuci se s gradonacelnikom Solina.Mozda bi u rjesenju pomogla nova predsjednica ako je pravicna kao sto govori.Sto se tice vrtica i prometa ipak vjerujem da je bolje graditi svoje jer se tako dugorocno isplati.Zelim vam sve najbolje,kako opcini tako i Vama.I sto je najvaznije ako imate vjeru uvijek se prije vazne odluke pomolite Duhu Svetom da Vam da mudrosti u prosudjivanju.Bog Vas blagoslovio.

  Reply
 2. Đana |

  Ne znam zašto ne ugasite ovu stranicu?
  Ljudi komentiraju,pitaju,čekaju Vaše odgovore,a odgovora nema!
  Puno uspjeha i poštenja u daljnjem radu!

  Reply

Komentiranje