Jakov Vetma

0 komentara

Tko puni, a tko prazni općinski proračun?

tvrdava

 Odnos jedinice lokalne samouprave (grada, općine) i njenih građana

Često se, gotovo u svakoj predizbornoj kampanji, govori o ukidanju jedinica lokalne samouprave. Nameću se razni stavovi, nerijetko onih političara koji nikada nisu osvojili ni izbore za predstavnika stanara kao ni bilo koje druge gdje se direktno bira kandidata i gdje je nemoguće sakriti se iza stranke ili ideologije.

No, kao što sam u prethodnim tekstovima često naglašavao, demagogiju otkriju brojke. One su neumoljive i jasno pokazuju i prikazuju cijelu strukturu problema, u ovom slučaju gradova i općina koji su ,eto, jedina kočnica blagostanja.

Pa krenimo redom.

Punjenje proračuna jedinica lokalne samouprave

Proračun Općine Klis puni se ponajviše porezom i prirezom na dohodak, a koji je novom poreznom reformom prilično umanjen, te komunalnom naknadom. Navedena sredstva vraćaju se građanima kroz sljedeće aktivnosti:

 1. Sufinanciranje vrtića
 2. Socijalnim davanjima za novorođenu djecu, sufinanciranjem školskih udžbenika i doručaka, sufinanciranjem izleta za djecu
 3. Pomoć socijalno ugroženim obiteljima, Božićni bonovi za nezaposlene.
 4. Kupovina autobusa i sufinanciranje voznih karata za učenike, studente i invalide.
 5. Financiranje rada udruga u športu i kulturi te onih koje se bave humanitarnim radom (Crveni križ, Dobrovoljni darivatelji krvi…)
 6. Financiranje Zaštite i spašavanja, sukladno zakonskim obvezama, kroz dva dobrovoljna vatrogasna društva.
 7. Sufinanciranjem poljoprivrednih i poduzetničkih aktivnosti kroz poticaje za sadnice, Poduzetnički inkubator te Program revitalizacije polja.
 8. Izgradnja, održavanje te troškovi el.energije za javnu rasvjetu.
 9. Izgradnja vodovodnih i kanalizacijskih linija.
 10. Program deratizacije i dezinsekcije.
 11. Održavanje groblja i nerazvrstanih cesta.
 12. Održavanje javnih i zelenih površina.
 13. Sanacija deponija.
 14. Financiranje aktivnosti vezane uz promociju kulturno povijesnih i prirodnih znamenitosti.

Već negdje na pola nabrajanja premašili smo svotu koju građani Općine Klis, kroz porezna davanja, uplaćuju u proračun svoje jedinice lokalne samouprave.

S obzirom da su školske i zdravstvene ustanove u našoj općini pod Županijom splitsko dalmatinskom, kao osnivačem, postavlja se vrlo jednostavno pitanje:

Koje se to aktivnosti financiraju iz davanja građana svakog dana putem plaćenog PDVa u iznosu od 25%? Što građani dobivaju zauzvrat? Jesu li problem županije ili mnogi instituti, agencije, komore i uredi koji zapošljavaju desetorostruko više djelatnika, a toliko su daleki građanima?

 

Komentiranje