Jakov Vetma

0 komentara

Polovica mandata

klis-grad

U predizbornoj kampanji za lokalne izbore 2013. govorio sam isključivo o nadolazećem periodu, od 2013. do 2017. Pri tome, iako to možda nije politički oportuno te iziskuje dosta vremena, naglasak je bio na izgradnji sustava koji će stanovnicima općine Klis osigurati kvalitetniji životni standard. Kroz sustav problemi se rješavaju sukladno jasnim pravilima i zakonskim procedurama, nikako dobrom voljom načelnika ili bilo koje druge osobe u Općini Klis.

No, najprije je valjalo riješiti probleme nagomilane u prethodnom mandatu kada su se, zbog krize vlasti, zapustile potrebe naših stanovnika, od onih osnovnih, egzistencijalnih pa sve do velikih projekata. Pa evo jedne rekapitulacije polovice mandata, u kratkim crtama i s jasnim i provjerljivim podacima:

 1. Tvrđava Klis – nakon sastanka u Ministarstvu turizma, zajedno s općinskom vijećnicom Smiljanom Mihovilović, Ministarstvo kulture izdalo je mišljenje kako tvrđavom Klis treba upravljati Općina Klis. Istovremeno, projekt za obnovu dijela tvrđave i rasvjetu na istoj te za multimedijalni muzej u zapadnom dijelu Providurova stana, dobio je zeleno svjetlo za financiranje iz EU fondova, ukupne vrijednosti 3 mil.kuna. Valja napomenuti da je nositelj projekta Splitsko dalmatinska županija, dugogodišnji partner Općine Klis u mnogim aktivnostima. Projekt je inače iniciran od strane prijašnjeg načelnika, Marka Galića. Radovi kreću tijekom ove godine.
 2. Radna zona Kurtovići – 40 mil.kuna vrijedno zemljište dobili smo u svoje vlasništvo te napokon imamo mogućnosti prihvata ozbiljnih investitora u općini Klis. Na području cijele općine 400 je nezaposlenih osoba i ovim su stvoreni preduvjeti za zapošljavanje dvostruko većeg broja radnika od trenutnog broja nezaposlenih osoba.
 3. Izvor rijeke Jadro – nakon dugogodišnjeg spora s Hrvatskim vodama i Ministarstvom poljoprivrede, presuda Upravnog suda u Splitu jasno je pokazala da je izvor rijeke Jadro kliški te je, samim time, Općina Klis nositelj prava dijela koncesijske naknade. Radi se o višemilijunskom iznosu koji će, na ovaj ili onaj način, u konačnici biti isplaćen Općini Klis. Svoj obol ovoj problematici dao je (i još uvijek daje) općinski vijećnik Ante Rizvan.
 4. Znanstveno tehnološki park Vučevica – iako je ovaj projekt doživio jednu pauzu i nije svrstan u prioritete Vlade RH, Općina Klis i dalje radi na njemu, surađujući s europskim partnerima koji će nam pomoći oko apliciranja i financiranja navedenog projekta. Projekt podržava i Sveučilište u Splitu te je važan ne samo za Općinu Klis, već i za cijelu županiju. Na projektu intenzivno radi Maja Zelić, voditeljica Poduzetničkog inkubatora Klis. Nama je bitan i zbog rješavanja problema vodoopskrbe naselja Vučevica.
 5. Poduzetnički inkubator Klis – reindustrijalizacijom ovih prostora došlo je vrijeme pogodno za mikropoduzetnike, pogotovo u smislu turizma i poljoprivrede. Zbog toga smo osnovali inkubator kako bi pratio male tvrtke, od njihova početka do razine kada budu mogli samostalno nastupati na tržištu. Također, Poduzetnički inkubator je i razvojna agencija Općine Klis s iznimno velikim brojem projekata apliciranih (i dobivenih) u ove dvije godine. Projekt samog inkubatora izradila je Ivana Ninčević iz Poduzetničkog centra Solin, a Poduzetnički inkubator vodi Tonči Glavina.
 6. Sekundarna kanalizacija i vodoopskrba – Općina Klis, odmah na početku mandata, pokrenula je projekt izgradnje dviju vodovodnih linija u Broćancu koje su pred dobivanjem građevinske dozvole. Sva ostala potrebna vodoopskrba kao i sekundarna kanalizacijska mreža naselja Klis obuhvaćena je projektom agencije Eko Kaštelanski zaljev čija se izgradnja očekuje krajem 2016., a riječ je o investiciji od oko 35 mil.kuna. U međuvremenu ćemo izgraditi kanalizaciju do centra Klisa vrijednu 2.7 mil.kuna što je još jedan korak u revitalizaciji tvrđave. Izgradnja se očekuje u ovoj godini.
 7. LED rasvjeta za područje Zagore – Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 1.4 mil.kuna za izmjenu rasvjete na području Zagore. Ovim projektom stanovnici 8 naselja dobit će kvalitetniju rasvjetu uz dugogodišnju garanciju, a očekivana ušteda el.energije, sukladno projektu,iznosi 79%. Nedavno je stigla odluka o prihvaćanju i projekta financiranja izmjene rasvjete na području Klisa što znači da ćemo u 2015.godini izmijeniti svih 2000 rasvjetnih tijela na području općine Klis.
 8. Izgradnja groblja i mrtvačnice u Klisu – 100 novih grobnica, ukupne vrijednosti 3 mil.kuna izgrađeno je tijekom 2014.godine te se radovi približavaju kraju. Istovremeno je otkupljeno zemljište za buduću mrtvačnicu za koju treba ishoditi građevinsku dozvolu. Ovisno o tom postupku, izgradnja mrtvačnice krenut će ili krajem 2015. Ili početkom 2016. godine. Uz izgradnju groblja u Klisu, daljnje aktivnosti po ovoj temi vezane su uz uređenja,proširenja i izgradnju ostalih 9 groblja, sukladno dogovoru s mjesnim odborima.
 9. Katastarska izmjera 9 katastarskih općina – osobno najdraži i najvažniji projekt katastarske izmjere bez koje, odgovorno tvrdim, nema kvalitetnog razvoja općine Klis u idućih 50 godina. Zamislimo samo riješene imovinsko pravne odnose u svakom dijelu naše općine, od Mezanovaca do Niskog. To je potencijal prostora kojim raspolažemo svi, i Općina i svi mi stanovnici. I osnovni je preduvjet bilo kakvog projekta, bilo za male OPGove, bilo za velike infrastrukturne projekte. Sporazum s DGUom je tu, krećemo u daljnju proceduru i kroz dogledno vrijeme ćemo vidjeti geometre na terenu, a katastarski i zemljišnoknjižni ured u prostorijama Općine Klis.
 10. Revitalizacija polja i subvencija sadnica – objavljena su do sada dva natječaja za čišćenje parcela i subvencije sadnica od strane Općine Klis. Poljoprivredni resursi kojim raspolažemo vrijedni su svake pažnje Općine Klis te ćemo i dalje ovim aktivnostima nastojati pomoći građanima da svoje parcele urede i stave u funkciju uz minimalne troškove. Neke općine odlučuju se za represivni model,naplatom poreza za neobrađeno obradivo poljoprivredno zemljište. Mi smo se odlučili ipak za ovu vrst rješavanja problema iako ona iziskuje dosta angažmana i sredstava. Projekt je osmislio, vodi i odlično koordinira Predsjednik općinskog vijeća, Josip Didović.
 11. Komunalno poduzeće – financijska analiza pokazala je prostor za uštede i racionalizaciju poslovanja kroz osnivanje komunalnog poduzeća. Ono će uskoro krenuti s radom i brinut će o onome u čemu smo trenutno najlošiji, a to je briga o uređenju cijele općine Klis, samog centra i tvrđave, naših groblja, ulica, domova kulture i parkova. Također će brinuti i o čišćenju bujica i svih onih komunalnih aktivnosti koje podižu standard života naših sugrađana. Komunalno poduzeće vodi Andrejas Granić, dugogodišnji direktor jedne građevinske tvrtke. Istovremeno, u suradnji s HZZom, osigurat ćemo i šestomjesečno zaposlenje za 25 naših sugrađana kroz javne radove. Radi se o braniteljima i dugotrajno nezaposlenim osobama.
 12. Narodna knjižnica – projekt apliciran prema Ministarstvu kulture koje je odobrilo sredstva za narodnu knjižnicu koja će nakon 105 godina ponovno biti osnovana u Klisu. Narodna knjižnica brinut će o očuvanju tradicijske i kulturne baštine ne samo Klisa, povijesno važnog prostora, već i svih naselja u zagori koja čuvaju veliku baštinu. Valja spomenuti ojkavicu koja se nalazi pod UNESCOvom zaštitom i siguran sam da će je i buduće generacije sačuvati i prenositi. Narodna knjižnica krenut će s radom u novoj školskoj godini.
 13. Grad Klis – status grada zatražili smo temeljem neosporne i neoborive povijesne važnosti ovog područja. Da sam znao s kakvim ćemo se komentarima, napadima i potcjenjivanjima susresti, dobro bih razmislio o cijeloj inicijativi. Međutim, jednoglasna podrška Hrvatske udruge povijesnih gradova kao i Županije splitsko dalmatinske dala mi je za pravo. Grad čine ljudi, ne zgrade, ne infrastruktura. Ljudi koji su kroz povijest naše države značili mnogo, od prvih hrvatskih vladara preko prve poznate kraljice u Hrvata pa onda i svima poznate uskočke priče, predziđu kršćanstva…Klis je grad, u svojoj biti, u svojoj srži…i nitko, nikada, ni nama ni našoj djeci ne može i neće dokazati suprotno. Pripremamo proceduru prema Saboru RH. No, u kojem trenutku ćemo ići prema najvišem tijelu u Republici Hrvatskoj, procijenit ćemo naknadno.
 14. Gašenje TZ Općine Klis – na početku sam spomenuo izgradnju sustava koji će biti na usluzi građanima, bez obzira na načelnika ili bilo kog drugog u Općini Klis. Turistička zajednica Općine Klis osnovana je iz potpuno pogrešnih motiva i kao takva nije mogla zaživjeti u svom punom smislu. Moj prijedlog na sljedećoj skupštini ići će u ovom smjeru, tim više što se osnivanjem inkubatora i knjižnice sustav i u segmentu turizma i turističke promidžbe dovoljno posložio. Općina Klis će i dalje nastojati podizati razinu turističke ponude. Moj prijedlog je da to ne bude kroz TZ.

Evo i nekih manjih aktivnosti odrađenih u ovom periodu:

–  Izgradnja i sanacija cesta na području Dugobaba, Niskog, Brštanova, Prugova, Broćanca, Pozirala i Mezanovaca

–  Uređenje prostora za trgovinu u Klis Kosi te uređenje prostora oko Doma kulture Zdravko Uvodić i parka.

–  Obnova krovišta škole te izgradnja dječjeg igrališta pokraj vrtića u Prugovu

–  Izgradnja autobusnih ugibališta u Prugovu

–  Organizacija Kliškog kulturnog ljeta i izmještanje događanja na područje cijele općine, od Brštanova i Prugova do  Ozrne

–  Izgradnja igrališta na području MO Brdo

–  Izrada virtualne šetnje, meteorološke stanice i web kamere na tvrđavi Klis

–  Obnova ”Radine kapele” u Korušcama

–  Uređenje igrališta u Konjskom (rasvjeta, ograda i okoliš)

–  Izgradnja kanalizacijske linije na području Rupotine

–  Sanacija poljskog puta koji povezuje Ozrnu i Kosu (u sljedećem projektu uređujemo poljski put ispod Šubašića)

–  Izgradnja javne rasvjete na području svih mjesnih odbora

–  Izrada projekta uređenja centra Klisa, od ulaza u Belimovaču do tvrđave.

–  Izmjena i dopuna Prostornog plana Općine Klis kao preduvjet daljnjeg razvoja.

–  Izgradnja malog dječjeg igrališta na Mezanovcima.

–  Nabava i postavljanje 4 zelena otoka za odvojeno prikupljanje otpada

–  Sanacija krovišta na crkvi u Niskom

–  Uređenje doma kulture u Brštanovu

–  Priprema projekta uređanja okoliša uz izmještanje zida radi izgradnje nogostupa kod crkve sv.Ante u Prugovu

–  Uređenje groblja u Prugovu, na inicijativu mjesnog odbora

–  Uređenje groblja u Brštanovu

–  Hortikulturno uređenje groblja u Klisu

–  Sanacija bujice u Klis Varošu

–  Izrada projekta uređenja ulaza u Gizdiće,na inicijativu mjesnog odbora

–  Uređenje prostora za novu ambulantu i novu ljekarnu u Klisu

Uz ovo, valja spomenuti povećanje naknada za novorođenu djecu, sufinanciranje vrtića u iznosu od 1 mil. kuna, kupovinu udžbenika za prvašiće, financiranje školskih doručaka za djecu socijalno ugroženih obitelji, sufinanciranje javnog prijevoza, stipendije, socijalne pomoći ugroženim obiteljima, financiranje el.energije za javnu rasvjetu (1 mil.kuna godišnje), financiranje vatrogastva, Crvenog križa,te svih ostalih udruga na području općine Klis, izdvajanja za vjerske zajednice, odnosno 5 župa u našoj općini, bonove za nezaposlene i invalide u iznosu od 200 kuna (ukupni iznos 96.000,00 kn)…

Na kraju,hvala svim suradnicima, mom zamjeniku, svim općinskim vijećnicima jer i oni sebe daju kroz mnoge aktivnosti koje ovdje možda i nisu spomenute. I hvala Bogu što nam je dao ovako prekrasno mjesto za život. Nadam se da ćemo ga kroz sljedeće dvije godine učiniti još boljim.

Komentiranje