Jakov Vetma

19 komentara

Projekti u pripremi

jakov

Cijela 2015.godina protekla je u nedostatku natječaja za jedinice lokalne samouprave. Posebno se to odnosi na općine poput naše iz dva razloga:

 1. Novi Zakon o regionalnom razvoju, samo u prvih 8 mjeseci 2015., oduzeo je Općini Klis prihod u iznosu od 2.2 mil.kuna, bez kojeg je jako teško započeti iole ozbiljniji projekt.
 2. Fond za ruralni razvoj, za koji se već neko vrijeme pripremamo, nije došao do faze raspisivanja natječaja iako se najavljuje već od 2012.godine.

No, taj period iskoristili smo za pripremu projekata koji će biti financirani iz drugih izvora financiranja, pa i iz gore spomenutog fonda, kad god se on otvorio.

Svi projekti jednako su važni jer doprinose povećanju standarda naših stanovnika, bilo da se radi o infrastrukturi, prometnoj povezanosti, kulturnoj baštini ili predškolskom odgoju.

 1. Projekt uređenja centra Klisa (od zgrade turističke zajednice do igrališta NK Uskok)
 2. Kanalizacija, plinofikacija i izgradnja nogostupa i ceste Belimovača – Megdan
 3. Partnerstvo u projektu agencije EKO Kaštelanski zaljev za sekundarnu kanalizaciju u Klisu
 4. Aplikacija za Interpretacijski centar s biljetarnicom na ulazu u klišku tvrđavu
 5. Projekt rekonstrukcije Doma Zdravka Uvodića u Klis Kosi
 6. Projekt dječjeg igrališta u Klis Kosi
 7. Projekt lovačkog doma u Ozrni s pripadajućom fazanerijom
 8. Projekt izgradnje mrtvačnice
 9. Idejno rješenje uređenja ulaza u naselje Gizdići s uređenjem platoa
 10. Projekt energetske učinkovitosti za dječji vrtić u Klisu i u Prugovu
 11. Uređenje okoliša Mjesnog doma u Prugovu
 12. Projekt uređenja igrališta NK Prugovo (dokumentaciju pripremio nogometni klub)
 13. Apliciranje za izgradnju/označavanje s pripadajućim odmorištima biciklističkih staza na području zagore i od Klisa do Dioklecijanovih podruma.
 14. Vatrogasni dom u Vučevici
 15. Uređenja okoliša svetišta sv.Ante u Prugovu s izmještanjem zida i izgradnjom nogostupa
 16. Projekt ceste sa sekundarnom kanalizacijskom mrežom Kurtovići – Mihovilovićil
 17. Priprema dokumentacije za nerazvrstane ceste, s naglaskom na naselja Konjsko, Brštanovo, Nisko, Broćanac, Dugobabe, Vučevica, Korušce, Klis-Brdo.

 

Za navedene projekte sredstva će dijelom osigurati Općina Klis, dok će se sufinanciranje tražiti kroz sredstva iz fondova EU ili od strane Splitsko dalmatinske županije.

Financijska konstrukcija zatvorena je za sekundarnu kanalizacijsku mrežu, za izgradnju kanalizacije, plina i ceste Belimovača-Megdan te za projekt energetske učinkovitosti za naša dva vrtića.

Ostale, manje komunalne aktivnosti po svim naseljima uspjet ćemo financirati iz proračuna Općine Klis.

19 komentara

 1. petar jurevic |

  Svaka cast ali nisam zadovoljan niti malo,niti jedan ozbiljan projekt na podrucju zagore,a sta se tice vatrogasnog doma u Vucevici bacanje sredstava.Znaci ovo prolice 5 pozara u Konjskom dvd zagora odbila izac na teren dvd klis i dugopolje dosli.Mislim da se moze znatno kvalitetnije usmjerit ta sredstva .

  Reply
  • Jakov Vetma |

   Samo daj ideju pa cemo radit…ima puno toga u Zagori…od LEDa nadalje…glavni problem i dalje ostaju ceste,zato i čekam famozni ruralni…
   Što se bacanja para tiče,triba malo bolje poznavati situaciju…od sustava autocesta do budućeg tunela i uloge DVDa tu…
   Najvažniji projekt za Zagoru je tunel kroz Kočinje brdo,ali to je tek u povojima..radi se o malo težem zahvatu.

   Reply
   • bura |

    Gospodinu Vetmi lijep pozdrav i čestitka za sve što je učinio i što će učiniti.
    Žalosno je to što u 21. stoljeću stanovnici Zagore trebaju biti zadovoljni jer
    se razmišlja o nerazvrstanim cestama i led rasvjeti(ali tek razmišlja) a stanovnici Klisa eto mole za natkrivenu autobusnu postaju. Na koji način
    potaknuti našu mladost da ostane živjeti u ovim našim lijepim selima ako nemaju niti normalan put do kuće po kojem ni zaprežna kola ne mogu a kamoli osobni automobil ili ne daj Bože vozila Hitne ili vatrogasci.Općini Klis treba i te kako zamjeriti što je napravila centralizaciju Zagore i to u Prugovu.Moglo se poraditi na tome da i ostala sela imaju šansu da zažive,ali neću na široko jer nema smisla.
    Sve je to i onako politika i političari(kao što gos. Vetma za sebe kaže i piše)i nemaju oni sluha za male ljude(iako su i oni nekad to bili) .Stoga ćemo dogodine biti svjedoci još jednog zatvaranja područne škole u mjestu koje je od Splita udaljeno 15 km ili 10″vožnje.

    Reply
 2. vatovic |

  Puno obecanja a od toga nista.Sto je sa stanicom u naselju Plestine djeca jos uvjek kisnu dok cekaju autobus za skolu

  Reply
 3. Jakov Vetma |

  Svatko ima svoje probleme i apsolutno shvacam nezadovoljstvo. Pa cu evo i ja (kao građanin) napisati nešto. Živim u mjesnom odboru koji nema autobusne linije (jedini mjesni odbor). Nemamo ni crkvu (ili makar kapelu) ni mjesni dom. Brza cesta nam je uništila ceste,a nije riješila ogromne količine vode ni buku kojoj je samo ona uzrok.
  Prva trgovina je par kilometara,a škola i dalje. I cijeli proračun opcine Klis ne bi bio dovoljan samo za nas. U 21.stoljeću. LED rasvjeta nije standard,kvalitetne ceste nisu (na nasu zalost) standard. Pogledajte rubne djelove Splita ili pitajte 8% stanovnika Zagreba koji nemaju vodu.
  Rješavat ćemo (i riješiti) dio po dio. A uskoro ce biti dostupna i interaktivna karta sa svim aktivnostima u svakom mjesnom odboru. A za konkretne stvari pozivam vas da svratite do mene. Ovako nećemo riješiti puno.

  Reply
  • Đana |

   Poštovani, pozivate ljude da se svrati do Vas, a nitko ne odgovara na niti jedan telefonski broj!
   Na koji način se može doći do Vas?
   Hvala!

   Reply
 4. Tešija |

  Poštovani načelniče kad je u planu projekt kanalizacije? U mjesnom odboru gizdići 10 kuća plaća pražnjenje septičkih jama a ostali prazne u polje (eto nam bolesti i zaraze). Hoće li gosp. Radić kao komunalni redar tome napokon stati na kraj jer dobro je upoznat sa situacijom. Siguran sam da bi mještani financirali dio sredstava za kanalizaciju jer im je više svega dosta. Vezano za cestu kroz naselje i sami ulaz u naselje vidite svaki dan.. Lijepo je vidjeti i LED rasvjetu i čuti za grad Klis ali bez kanalizacije u 21. st. teško ćemo naprid!
  Pozdrav!

  Reply
 5. Jakov Vetma |

  Projekt kanalizacije je gotov,ne znam jeste li vidjeli geodetska mjerenja prije mjesec dana. Iz agencije Eko kaštelanski zaljev nas uvjeravaju da bi izgradnja krenula krajem 2016. Ja smatram da nece prije 2017. Projekt je vrijedan 33 mil.kuna,financira se iz EU fondova i uključuje,osim kanalizacije,rekonstrukciju vodovoda u Klis-Kosi te vodovod za Bašiće te manji broj kuća u blizini tvornice Cemexa u Majdenu.

  Reply
  • Tešija |

   Mještani Donje Rupotine nisu upoznati s nikakvim projektima niti planovima jer sastanak Mjesnog odbora zadnji put se održao prije 10 godina! Prostorija mjesnog odbora služi za kartanje lokalne mularije, predsjednik Odbora nikoga ne obaviještava o ničemu, jeli njegova svrha samo koaliranje sa HDZ-om nakon izbora?!
   Moram se nadovezati na prethodni post jer sam jednostavno ogorčen na cijelu situaciju. Znači, uredno sam platio sve vezano za legalizaciju (komunalni i vodni doprinos i nije baš jeftin), a još svaki mjesec izdvajam 500 kn za pražnjenje septičke jame. Vrhunac svega su ove nove uplatnice koje ste nam nedavno poslali.
   Pitam ja sad Vas, hoću li Vama ili općini poslati svoje račune od septičke jame ili ćete mi iste odbiti od novih nameta?! Smatram da je prestrašno u 21.stoljeću moljakati za kanalizaciju, a s druge strane želite Klis svrstati u grad! Zar je bilo potrebno toliko čekati da se iti pokrenete za napraviti je da bi još čekali minimalno 4 godine kako bi se kanalizacija i sprovela?!

   Reply
 6. Jakov Vetma |

  Za sve ovakve informacije i rješavanje problema stanovnika stojim na raspolaganju cetvrtkom ili bilo kojim drugim danom kad ne moram nekamo.
  Nova rasvjeta,kanalizacija,tvrđava,narodna knjižnica,nova ljekarna,nova ambulanta…za sve to su dobivena sredstva radom ljudi u Općini Klis. A za bilo kakve upite,stojim na raspolaganju. U svom uredu.

  Reply
  • Jakov Vetma |

   Ispričavam se,tek sam sad slučajno vidio Vaš komentar. Kanalizacija cijelog Klisa kreće u izgradnju ove godine,sukladno najavama iz agencije Eko kaštelanski zaljev. Sigurno su i blizu Vaše kuće izvršena mjerenja i ostavljene oznake. Molim da me radije kontaktirate putem facebooka ili mailom, [email protected],samo navedite da je za mene. Hvala i isprike još jednom.

   Reply
 7. Đana |

  Poštovani gospodine Vetma,
  Danima pokušavam kontaktirati nekog u Vašoj upravi,i to na svih 6 navedenih brojeva za pritisnite ovaj,pritisnite onaj…..bez uspjeha!
  Koje je Vaše radno vrijeme,kad se bilo tko može dobiti za jedan razgovor od 5 minuta?
  Da li vi,kao općina,u sklopu komunalne naknade ili bilo koje druge,šaljete uplatnice za održavanje groblja,kao što šalju ostake općine,npr.na Lovrincu za dvoležajnu grobnicu,vlasniku se šalje godišnji iznos od 150 kn.
  Ako šaljete,kome šaljete?
  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

  Reply
 8. Đana |

  Evo Poštovani Gospodine Načelniče,
  Opet,po treći (3) put šaljem upit.
  Pišete da odgivor slijedi najčešće unutar jednog sata, a ja već skoro 1 mjesec pokušavam pristojno kontaktirati bilo koga iz općine Klis, naravno, bez uspjeha!
  Stalno čitamo samohvale”Napravili ovo, napravili ono….”,a niste u stanju odgovororiti na jedno pitanje!
  Osim toga, gdje su zaposkenici koje pokušavam dobiti danima i danima,od 8 ujutro do 15 popodne?
  Ako odgovorite, nemojte samo odgovoriti da su na terenu među narodom ili da imate tehničke poteškoće u komunikaciji!
  Sve pokušavam legalno, zakonitim putem….moraju li se “potezat” veze?
  Još jednom, srdačan pozdrav!

  Reply
  • Jakov Vetma |

   Ispričavam se,tek sam sad slučajno vidio Vaš komentar. Prije bih dobijao obavijesti putem maila,sad više očito ne. Četvrtkom sam cijeli dan na raspolaganju pa slobodno navratite. Od 8 do 16h. Lijep pozdrav.
   Molim,ako je ikako moguće,kontaktirajte me radije putem facebooka. Ili mailom na [email protected],samo u predmetu navedite da je za mene. Hvala i isprike još jednom.

   Reply
 9. Niko |

  Gospodine Jakove ja Vas znam i to dobro a vi mene tako tako ma nije ni bitno nego da Vas pitam ali oću i konkretan odgovor kad će proći vodovodna mreža za selo Vučevicu?Ako vi neznate ićemo na višu razinu jer sramotno je da jedmo selo nadomak Splita u21 om stoljeću nema vode za piće.lagani poz Niko

  Reply
  • Jakov Vetma |

   Ispričavam se,ne pregledavam baš cesto blog,Vaš sam komentar tek sada vidio. Do prije nekoliko godina općine su radile vodovodne mreže (npr.Općina Klis za Brštanovo i Nisko). Izmjenama zakona takve radove mogu obavljati samo Vodovod i kanalizacija (tako već 3 g.traje procedura za Vidoševiće i Paradžine). Za Vučevicu je u pitanju puno kompleksnija stvar. Da sad ne idem u pojedinosti,objavit ću kompletnu problematiku u sljedećem postu. Nedavno sam bio u Hrvatskim vodama po tom pitanju,ali imam osjećaj da se se samo tapka u mjestu. Molim Vas kontaktirajte me slobodno putem facebooka ili na [email protected], ne dobijem obavijesti o komentiranju na blogu…hvala i lp.

   Reply
   • Tešija |

    Gospodine načelniče
    Evo od nas par mladih obitelji pitanje.
    Što je s obećanjima o zemljištima za mlađe obitelji? Je li za te zemlje bio nedavni natječaj pa su prodane??

    Reply
 10. Toni |

  Poštovani mene zanima za Klis Kosu da li se planira izgradnja mreze za spajanje na kanalizaciju ako ce se vec sada( nadam se) uredivat cesta koja je malo.rec tragedija( kosa barići..ulica do škole) ili cemo.jos uvjek gledat kako izbija svako malo po cesti….i vec po neznam koji put se zvalo.u opcinu i upozoravalo kako nema svjetla po ulici i.sve je u mraku sve do osnovne skole ( ul.Kosa Barići).Hvala

  Reply

Komentiranje