Jakov Vetma

0 komentara

Klis u budućnosti

lea-tekst

KLIŠANKA LEA SMODLAKA POBIJEDILA NA NATJEČAJU NAŠEG GLASNIKA ZA NAJBOLJI RAD O OPĆINI KLIS

 

Svi potencijali i ideje nisu  zadatak samo političara, već svakog od nas, to su zadaci naših vizija, snova i planova. Širenjem vidika i uviđanjem mogućnosti u stvarima koje smo do jučer uzimali zdravo za gotovo znak su napredovanja jednog mentaliteta i neke nove budućnosti

 

Klis  je uvijek bio moj odmor i postojana utvrda mog djetinjstva. Danas ga gledam malo drukčije. Malo starija, s malim odmakom. Danas ga, dok ovo pišem, pokušavam sagledati na neki novi način. Pokušavam ga prvi put posjetiti, zamisliti da ga tek otkrivam i uvidjeti sve njegove potencijale. Tako bih, da ga, recimo, želim reklamirati, rekla da pruža priliku za nevjerojatne fotografije, da revno čuva ljepote svoje prošlosti, da je most između mediteranskog Splita i osebujne Zagore, da je strm i romantičan, ali  i da smo ga, možda, zaboravili gledati izdaleka.

Kliška mučna i burna povijest oslikana je na svakom boku njegove tvrđave. Njegova povijesna uloga neprijeporna je i toliko puta opisana. Kliška kulturna baština, materijalna i nematerijalna, može postati izvor turističkih prihoda i znanstvenih studija. Ona to i treba biti. Tako se običaji, navike i duh prošlosti otimaju zaboravu. Ipak, možda je pomalo jednodimenzionalno promatrati živo mjesto samo  kao spomenik mrtvim vremenima. Možda bismo se trebali okrenuti novom životu, generacijama koje dolaze. Ako bismo se ugledali u neke zapadne uzore, brzo bismo shvatili da je cilj svakog inteligentnog društva poboljšavanje kvalitete življenja. Kvaliteta življenja se osim na nekim metafizičkim stvarima zasniva i na zadovoljenju  prilično primarnih ljudskih potreba. Čist zrak, ljepota prirode i zdrava hrana postaju imperativ u životu osviještenoga modernog čovjeka.

Zašto onda ne iskoristiti sve one potencijale koje jedan kraj nudi?  Plodno tlo i povoljni klimatski uvjeti  osobine su koje ne pripadaju baš svakom kraju. Kombinacijom kontroliranoga poljoprivrednog napretka i planirane turističke promocije Klis se može razvijati u smjeru koji zadovoljava sve potrebe domaćeg stanovništva. U svim velikim europskim sredinama  samoostvareni i imućni ljudi utvrdili su što je trend. Trend je živjeti izvan gradova, u manjim sredinama  koje osim kulturnih vrijednosti  i prirodnih ljepota nude siguran, udoban i zdrav životni standard. Poboljšanje blagostanja stanovništva cilj je svakoga suvremenoga europskog društva. Zadovoljan čovjek uvijek je marljiviji i pouzdaniji član svoje zajednice.

Klis budućnosti sve to može biti. Zadovoljstvo životnim područjem ne postiže se nužno urbanizacijom, već pravilnim usmjeravanjem ruralnih vrijednosti. Uljepšavanje okućnica, zaštita prirode, čišćenje zakrčenih staza i pristupnih putova mogu osigurati još primamljiviji izgled mjesta za život, ali i razvoj turizma. Istraživanje kulturne baštine može otvoriti nova radna mjesta, ali i osvijestiti nove generacije o posebnostima područja kojem pripadaju. Sve ove akcije također povezuju pojedince u zajednicu, što je  jedna od osnovnih postavki unaprjeđenja ruralnih sredina. Svi potencijali i ideje napisane na ovom papiru nisu samo zadatak političara, već svakoga od nas. To su zadaci naših vizija, snova i planova. Širenjem vidika i uviđanjem mogućnosti u stvarima koje smo do jučer uzimali zdravo za gotovo znak su napredovanja jednog mentaliteta i neke nove budućnosti.

A kako je rekao rimski pjesnik Ovidije, jedini način za oblikovanje budućnosti leži u točnoj predodžbi o njoj.

 

Komentiranje