Jakov Vetma

0 komentara

Klis na čelu udruge hrvatskih povijesnih gradova

Ponosno mjesto predsjedavanja Hrvatskom udrugom povijesnih gradova prokomentirao sam za mnoge medije. Evo kako je to napisala Dobrila Stela za  www.trogirskiportal.hr

klis                                                                                                                                                                                     foto: Ivo Pervan

Veliko priznaje dobio je Klis, mala općina smještena desetak kilometara od Splita, čiji je načelnik Jakov Vetma izabran za predsjednika Udruge hrvatskih povijesnih gradova.

Kao oaza kulturnog turizma i bremenite povijesti, koja će ubrzo biti ispričana kroz holograme i posebnu lasersku rasvjetu, Klis je postao nezabilazna adresa brojnim turistima koji posjećuju srednju Dalmaciju. I to ne samo zbog vrhunskih domaćih gastro specijaliteta, počevši od janjaca pečenih na ražnju, slanih maslina i sredela iz drvenih kačica, pa do autohtonog kolača sličnog soparniku, koji nazivaju „ujenak, i uskočke travarice.
Klišani su, naime, uspjeli spojiti i u jedinstvenu nisku uvezati stoljetnu tradiciju i suvremene trendove, pri čemu se nove tehnologije, poput hologramskih slika i laserske rasvjete, koriste u cilju promoviranja kulturne baštine koja ostaje alfa i omega, početak i kraj svih promišljanja o turističkoj budućnosti toga kraja.

– Udruga hrvatskih povijesnih gradova osnovana je radi zaštite kulturne baštine o kojoj se desetljećima nije vodilo računa, a onda se otišlo u drugu krajnost, pa se baština počela preko svake mjere eksploatirati ili su je zakonske barijere ostavile izvan funkcije. Što se tiče Klisa, ne želimo masovni turizam koji je priča samo za jedno ljeto. Ne želimo da nam odjednom nahrupi 5000 turista i uguši nas. Na pada nam napamet zbog velikih brojeva i dobre statistike uništiti povijesno nasljeđe koje je dio našeg identiteta. Težimo održivom razvoju turizma koji će se sljubiti s lokalnom zajednicom. Mislim da u tome uspijevamo i da svoja iskustva  možemo podijeliti i s drugim povijesnim gradovima, članovima naše udruge, rekao je za Trogirski portal načelnik KlisaJakov Vetma.

Uz ojkavicu, koja se nalazi na Unescovoj listi nematerijalne kulturne baštine, najprepoznatljiviji ures Klisa je čuvena srednjovjekovna  tvrđava, smještena između Kozjaka i Mosora s koje puca pogled na okolicu i splitski arhipelag.

Srednjovjekovna utvrda, koja je u 16.stoljeću branila Dalmaciju od Turaka, uskoro bi trebala biti osvijetljena posebnom rasvjetom. Riječ je o hologramima koji su zapravo slike koje izgledaju kao da imaju dubinu poput pravih predmeta, a izrađuju se uz pomoć lasera te nastaju obasjavanjem predmeta laserskom zrakom.

– Ideja je nastala po uzoru na manje francuske gradove. Projekt smo aplicirali kod Ministarstva turizma, a riječ je o novoj tehnologiji koja će na jednostavan i zanimljiv način ispričati priču o Klisu, o povijesnom nasljeđu koje nam je povjereno kao što ćemo ga i mi jednom predati naraštajima koji dođu iza nas, kazao je Vetma, koji će iduće dvije godine biti na čelu Udruge hrvatskih povijesnih gradova, čiji su potpredsjednici gradonačelnici Trogira, Rovinja, Karlovca i Varaždina.

Komentiranje