Jakov Vetma

0 komentara

Trag Klisa u Parizu – ponosan i zadovoljan

Prije svega, čast je uopće biti pozvan održati dvije prezentacije u Parizu u sklopu Međunarodne konferencije o kulturnoj baštini.
Obje prezentacije imale su istu poruku; kulturna baština, s obzirom na relativno kratku samostalnost, za nas znači ne samo obnovu kamenih zidova već i obnovu identiteta, vraćanje korijenima njegujući, istražujući i revalorizirajući svoju povijest.

Nažalost, i u Parizu nekima smeta kada govorim o našem identitetu i baštini koju volimo jer nas podsjeća na naše narodne vladare i junake koji su stoljećima branili svoje.
U multikulturalnom društvu očito nije oportuno govoriti o ljubavi prema svojoj zemlji i svome narodu.
Nakon drugog izlaganja i rasprave dobio sam podršku mnogih, među ostalim i novinarke iz Pariza kojoj je otac rodom iz Zadra.
Složili smo se da upravo nacionalni identiteti obogaćuju Europsku uniju i da multikulturalnost nije i ne može postati unikulturalnost.
Zato je, po meni, iznimno bitno kroz sustav obrazovanja, ali i kroz ostale neformalne radionice, seminare, i konferencije, njegovati svoj identitet i čuvati vrijednosti koje kao narod imamo. To je ne samo naše pravo, već i obveza.

Komentiranje